SCROLL-here

Higher Secondary Physics Teacher's Association is conducting Online Test series for FIRST YEAR physics students from 25-4-2020

Physical world and measurement: Test 1

Congratulations  Now its time to find the answers 



Dear StudentRead question and answers




Anish V R
S N V Skt H S S
N. Paravur



Physical world and measurement






Q1. light year is the unit of ...... 

Answer : Length

Hint: Lighter is the distance traveled by light in one year time

Q2. kilowatt hour is the unit of ........

Answer: Energy
Hint:  Energy = power x time  then units will be  Kilowatt x hour


Q3. Identify the physical quantity  dimension [ ML1T-1 ] 



Answer: Momentum

Hint: Momentum = mass x Velocity   so, 

          [momentum] = [ M] x  [ L1T-1 ] = [ ML1T-1 ]

Q4. Pick out the fundamental unit from the following....

Answer: Second

Hint: Second is fundamental unit of fundamental quantity "Time"

Remember SI units, where 7 fundamental units and 2 supplementary units



Q5. The weakest force found in nature is......

Answer: Gravitational force

Hint:  Gravitational force is also the longest range force

Q6. Which of the following has 3 significant figures

Answer: 0.00200

Hint: 0.00200 the blue zeros are not considered, but the two red zeros are considered.
       

Q7. Choose the WRONG statement from the following 

Answer: Gravitational force is the strongest forces among fundamental forces


Q8. What is the number of significant figures in 0.00820 J 
 
Answer: 3 significant figures

Hint:  0.00820 J , the blue zeros are not counted for significant figures
 

Q9. Which of the following forces in nature binds together protons and neutrons?

Answer: Strong nuclear force

Hint: Strong nuclear force is the strongest fundamental force among
five fundamental forces. But it is very short range force too. Its effect
is more only with in the nucleus of atom 


Q10. Pick the odd one out from the following

Answer:  Viscous force

Hint: All other forces are fundamental forces









Want to know what your friends have with the test ?  




5 comments: