SCROLL-here

Higher Secondary Physics Teacher's Association is conducting Online Test series for FIRST YEAR physics students from 25-4-2020

Laws of motion

Welcome  Glad you are here,

Dear StudentRead question and answers

Sameena C S
GHSS
ELAMKUNNAPUZHA




Q1. Select the pair of quantities which are introduced by Newton’s first law of motion

Answer: Force and Inertia


Q2. A cyclist taking a curve leans inwards. This is due to ………….

Answer: Provide the necessary centripetal force



Q3. A body is moving on a circular path of 10m radius. At any instant of time , its speed is 5m/s and the speed is increasing at a rate of 2 m/s2 . The magnitude of net acceleration at any instant is

Answer: 3.2 m/s2

Hint:
Here r = 10m , v = 5m/s , at =2 m/s2 , ar = v2/r = 5x5/10 = 2.5 m/s2
The net acceleration is

 a = (ar2+at2)1/2 = ( 2.52+ 22)1/2 = (10.25)1/2 = 3.2 m/s2


Q4. The force of friction acts.....

Answer: Tangential to the surface of contact


Q5. When a constant force acts on a body it moves with .....

Answer:Uniform acceleration


Q6. Walking is related to.....

Answer: Newton’s third law of motion



Q7. The net force acting on a car of mass ‘M’ kg moving with a constant velocity ‘v’ m/s on a rough road is ......

Answer: Zero

Hint : Constant velocity means zero acceleration
Q8. A force of 10 N acts on a body for 0.3 seconds. The impulse is…..

Answer:  3 Ns

Hint: Impulse = Force x time


Q9. What is the unit of "coefficient of static friction" ?

Answer: No unit



Q10. A lift of mass (m) moving up with acceleration (a) 
.        Then tension on the rope of the lift is....

Answer: T = mg + ma






7 comments:

  1. Replies
    1. a(r) is radial and a(t) is tangential acceleration
      a = (ar2+at2)1/2 = is the magnitude resultant linear resultant acceleration, since a(r) and a(t) are acting perpendicular to each other.. more doubt?..please ask

      Delete
  2. No hint for tangential acceleration in the question

    ReplyDelete
  3. I also don't understand the 3rd question

    ReplyDelete
  4. I also didn't understood the 3rd question

    ReplyDelete
  5. I dont understand the 10 th question

    ReplyDelete
  6. I dont understand the 10 th question

    ReplyDelete