SCROLL-here

Higher Secondary Physics Teacher's Association is conducting Online Test series for FIRST YEAR physics students from 25-4-2020

Waves


Welcome  Hope you are doing well

Dear StudentRead question and answers


LEEBA BABU
GGHSS
Ernakulam


Q1. Which one of the following statements is true ?

a)Both light and sound waves can travel in vaccum.
b)Both light and sound waves in air are transverse.
c)The sound waves in air are longitudinal while light waves are transverse.
d)Both light and sound waves are longitudinal

Answer : The sound waves in air are longitudinal while light waves are transverse.


Q2. The phenomenon that explains the variation  in frequency of sound waves is ...

Answer : Doppler effect

Q3. While conducting a resonance column experiment in the laboratory,

      maximum sound is heard at a certain height. The phenomenon is called..

Answer : Resonance

Q4.  When two identical waves from opposite directions

            superimpose...........waves are produced.

Answer : Stationary

Q5. Velocity of sound ..........with temperature.

Answer : increases

Hint : Molecules at higher temperature have more energy, they vibrate faster

Q6. When we study the vibration of a pipe open at both ends,

         then which of the following statements is NOT true?

a)All harmonics of the fundamental frequency will be generated.
b)In the fundamental mode of vibration only one node is formed.
c)Open end will be antinode.
d)Only odd  harmonics of the fundamental frequency will be generated.

Answer : Only odd  harmonics of the fundamental frequency will be generated.

Q7.  The equation for a wave is given as y=A sin(kx-wt)

  Name  this  wave.

Answer : Travelling wave

Hint  : The general equation for a wave travelling

           in the positive x direction is y=Asin(wt-kx)

Q8. A transverse harmonic wave on a string is described by y=3sin(3t+0.018x)

       where x and y are in centimetres and t in seconds.

       What is the amplitude of the wave?

Answer : 3cm

Hint : Comparing with the general equation for a travelling wave.

Q9. Solids can support both longitudinal and transverse waves

             but only.......waves can propagate through gases.

Answer : longitudinal

Hint : Transverse waves can pass through vacuum and rigid mediums.

           Because gases and liquids are not rigid they  do not support transverse waves.

Q10.  For  production of beats, the sources must have...

Answer : Different frequencies and same amplitude.




No comments:

Post a Comment