SCROLL-here

Higher Secondary Physics Teacher's Association is conducting Online Test series for FIRST YEAR physics students from 25-4-2020

Thermal Properties of matter and Thermodynamics

Welcome Back You are in right track

Dear StudentRead question and answers


KALA M KURUVILLA
ST. AUGUSTIINE'S GHSS
MOOVATTUPUZHA






Q1. The temperature of a patient is 40°C his temperature of Fahrenheit scale   will be....

Answer :    104°F

Hint : 
C/5=(F-32)/9      ,   C = 40 , F = ?
F -32 =( C/5 ) 9  , F-32 =72  ,  F = 104°F 


Q2. Which phenomenon helps in ice skating

Answer : Regelation

Hint : The phenomenon of refreezing is called Regelation


Q3.   The pendulum  clocks are made of invar to keep correct time in different   seasons.  This is because invar has ...

Answer : low value of coefficient of linear expansion




Hint :  low value of coefficient of linear expansion (α) causes

           low expansion in length hence accurate time

Q4.  Sea breeze and land breeze occur due to....

Answer : Convection

Hint :   Three ways to transfer heat.

         Convection occurs in fluids such as gas and liquids


Q5.   Melting of ice at 0°C is a ………………process

Answer : Isothermal process

Hint :    Ice maintain  the same temperature until the entire ice converts into water


Q6.  The work done  during an isochoric process is……….

Answer : Zero

Hint :  In isochoric process  dV = 0           dW = PdV = 0   


Q7.    The difference between  Cp and C v ....

Answer : is equal to R

Hint :    Mayer’s  relation    Cp –Cv =R


Q8. In a cyclic process the internal energy of the gas...

Answer : remains constant

Hint :  In cyclic process the system starts and returns to the same 
           thermodynamic state

Q9. The  working  of a refrigerator can be  explained   by......

Answer : Second law of thermodynamics

Hint :  Clausius Statement     

Q10.   The efficiency of Carnot’s engine is given by the formula ...

Answer :  Ƞ=W/Q 1   


Hint :    Ƞ=  W/Q 1   = Work/Heat absorbed  from source 


No comments:

Post a Comment