SCROLL-here

Higher Secondary Physics Teacher's Association is conducting Online Test series for FIRST YEAR physics students from 25-4-2020

Mechanical Properties of Solids & Fluids by Vipin



Welcome  Hope you are doing well

Dear StudentRead question and answers


Mr. Vipin .R
(HSST Physics)
GHSS South Ezhippuram




Q1. The ratio of radii of two wires of same material is 2:1 . if they are stretched by the same force, the ratio of stress is...

 Answer :  1:4

Hint : 
Stress= Force /Area

since force is same S1/S2 =A2/A1. S1/S2=πr22 / π r12 =1/4

Q2. ' Torr ' is the unit of.....

  Answer : Pressure



Q3. Which of the following works on Pascal’s law?

 Answer : Hydraulic Lift

Q4. A weight is suspended from a long metal wire. If the wire suddenly breaks, its temperature....


 Answer : Rises 
 
Hint :   When the wire stretches to it maximum tensile limit 
               ( maximum force that can be  borne by the wire), it snaps.

               During this process, the pent-up energy is suddenly released

                 in the form of heat, causing the temperature to rise.



Q5. If the density of a material increases, the value of Young’s modulus.....

 Answer : Increases


Hint :  Densification increases the amount of material in the 
          cross section, and   hence stiffens of the material, as a result
           Young’s modulus increases.



Q6. The ratio of lateral strain to longitudinal strain is called....


 Answer : Poisson’s ratio


Q7. What happens to the compressibility of the material
       when bulk modulus increases?

 Answer : Decreases
 Hint: bulk modulus B=1/k


Q8. Which one is the application of Bernoulli’s principle?


 Answer : Magnus effect
Hint: Magnus effect is associated with the spinning of ball 
          due to variation in pressure

Q9. Which expression shows the pressure inside a liquid bubble, P ?


 Answer : P=4S/R
Hint: liquid bubble has two free surfaces so pressure is p=4s/R

Q10. A droplet of liquid is formed when the angle of contact is .....


 Answer : Obtuse
 Hint: it is the angle at which a liquid interface meets a solid surface



No comments:

Post a Comment